2003 deel 3

Start Omhoog Inhoud

 

Start Omhoog 2003 deel 4

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


15 april  2003

Het is nu dinsdag.  Het geconstateerde koelvloeistoflek, blijft een probleem. Mijn eerste constatering was loszittende cilinderkop-moer. Maar helaas, de werkelijke oorzaak zat dieper in de motor. Er is maar een manier het probleem op te lossen: . Gehele motor demonteren!  Na een goed uur sleutelen kunnen we de motor mee naar huis nemen voor nadere inspectie. Na het verwijderen van de cilinderkop, is het probleem zichtbaar:  een van de tapeinden  zit los in de cilinder.

 

 

 

 

linkse de oude, rechts de nieuwe bout

 

Omdat de moer deel uitmaakt van de motorophanging, besluit ik maar op nummer "zeker"en maak zelf een nieuwe moer Zodat er een beter contactvlak ontstaat. Na grondige schoonmaak, en borging met Loctite, is de motor weer klaar voor installatie.  Dit zal iets langer gaan duren, dus neem ik maar een dagje vrij.

18 april  2003

Goede Vrijdag. Onder het genot van een brandend zonnetje, kan de D54 uit zijn tijdelijke verblijfplaats worden gehaald. Zonder motor toch een trieste aanblik.

 

 Gelukkig is er voldoende tijd om eens alles heel goed te controleren. De brandstoftank word voorzien van een sensor die de inhoud meet. Op het instrumenten paneel verschijnt nu eindelijk een aanduiding van de aanwezige hoeveelheid brandstof. Ook de expansietank van de koelvloeistof word vervangen, de oude was van erg dunne kunststof, en was door de stralingshitte helemaal vervormd.

 Rond 5 uur is de motor geheel gemonteerd, en kan worden proefgedraaid. Na een paar minuten draaien check ik de motor nogmaals, gelukkig alles is droog, en draait als een zonnetje!!!

21 april  2003

 Tijdens het Paasweekend, zijn de vliegcondities, bijzonder goed.  De zondag gebruiken we om uitterusten, van het vele eieren zoeken. De maandag is Herman uitgenodigd voor een feestje, dus sta ik er alleen voor. Ik heb gelukkig geoefend om het toestel alleen op te bouwen, en er doen zich geen problemen voor. Na de motor goed hebben proefgedraaid, besluit ik de motorkap te monteren, en een eerste vlucht te maken.  Alles verloopt goed, juiste temperaturen, en geen lekkage meer. Nu bijtanken, en klaar voor vertrek.  In de verte hoor ik echter twee snorrende rotax-en, ff wachten wie dat zijn.  Het is André en Bartholumé.  Ik verwelkom hun, en we drinken nog even wat op het "terras". (helaas geen foto gemaakt) Na ene korte babbel vertrek ik met bestemming Erkelenz.  Na de start en een beetje hoogte winnen, word ik door de "Flugleiter" er ,per radio, op gewezen dat ik te veel oostwaarts vlieg, Maar ik laat hem, in mijn "goed duits" weten, dat ik niet zo van landschappen hou, waar geen landingsplekken zijn. Hij wenst mij alsnog  "Guten Flug".  Er is vandaag geen wolkje aan de lucht, en erg rustig boven. Na een klein halfuurtje zie ik het veld liggen. Ik zet de juiste radiofreq. op, er is weinig verkeer en krijg de ingebruik zijnde baan "34" door.  In voeg mij achter een C42 in downwind, sorry "gegen-an-flug".  In final ( end-an-flug) merk ik dat er wel een serieuze crosswind staat. Ik zet de juiste vleugel in de wind, en mik op de drempel. Als ik het toestel recht op de baan wil zetten, ben ik, te laat met het voetenstuur en word door de wind iets van de baan geblazen. Hierbij raak ik met het linkse wiel de baanmarkering. Gelukkig is dit maar een (halve) kunststof tonnetje. Het springt alleen op en raakt de linker stabilo.  Na het parkeren van het toestel, inspecteer ik de schade, gelukkig alleen maar lak.  Dit was mijn slechtste landing tot nu toen.

   

Op de toren word ik verwelkomt door een vriendelijk dame.  Er staan verschillende toestellen buiten maar er word weinig gevlogen. De meeste toestellen die hier staan, zijn uit de duurdere prijsklasse, maar gelukkig ook enkele klassiekers ( foto rechts is van een Kiebitz) Na een klein drankje op het terras, vervolg ik de reis terug richting Heinsberg.  Einde van weer een mooie "vliegdag"

website (incl webcam!)  vliegveld Erkelenz-Kückhoven : http://www.fluggelaende.de/

 door naar     vluchten 2003 deel 4

 

 

 

Start ] Omhoog ] 2003 deel 4 ]

Laatst bijgewerkt: 22 oktober 2011