historie

Start Omhoog Inhoud

 

Start Omhoog

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis.

De oorsprong van het  ultra-light vliegtuig begint,  toen men kleine hulpmotors ging installeren op hanggliders. Dit, om ook in ons vlakke landje te kunnen vliegen.  De eerste vliegtuigen bestonden dan ook uit wat buizen, doek en een grasmachine-motor. Jammer genoeg is dit nog altijd bij veel mensen het beeld van een ultralight.  De ontwikkeling van de materialen voor de bouw van vliegtuigen is met de komst van veel kunststoffen in een stroom versnelling gekomen.  Zelfs carbon en kevlar hebben hun toetrede gemaakt in de "lichtste bouw" van een vliegtuig.

Inmiddels zijn we bij de derde generatie ultralights .

de eerste generatie was gebouwd van alum buizen en overtrokken met zeildoek. als voorstuwing werd gebruik gemaakt van simpele motoren met weinig pk. ( een cilinder tweetakt van 15 pk)  de vliegsnelheid (50km)was erg traag, en met een beetje tegen wind kwam je dus niet van de plek .

de tweede generatie, nu werd er gebruik gemaakt van andere materialen, toestellen werden steviger gebouwd. voornamelijk uit staal,  hout en aluminium  , hierdoor nam het comfort en snelheid toe, maar door het hoger gewicht, was het noodzakelijk sterkere motoren te gaan installeren ( 50/60pk) De actieradius (= totale afstand die je kan vliegen op een tank) nam ook fors toe, waardoor ook overland vluchten mogelijk waren. de kosten van een toestel waren te overzien

de derde generatie   Deze bestaan voornamelijk uit kunststof delen. De eerste toestel waren van , met glasvezel versterkte polyester,  gevolgd door, inmiddels carbon. Doordat deze materialen vrij kostbaar zijn en veel arbeidsintensief werk met zich meebrengen, zijn de kosten inmiddels erg hoog. Doordat men sneller en verder, wil gaan reizen, heeft men het vleugeloppervlak verkleint,  waardoor er nog sterkere motoren nodig zijn om te kunnen vliegen. Als "standaard"  word nu een Rotax viercilinder viertact motor(100pk)  gebruikt. (prijsindicatie van zo'n toestel is ongeveer 50.000)

 

 

 

 

Start ] Omhoog ]

Laatst bijgewerkt: 22 oktober 2011